داروها و افت شنوایی

با مصرف روزافزون دارو ها و نیز با تنوع ایجاد شده در بازار دارویی جهان همه روزه شاهد عوارض دارویی هستیم که اتوتوکسیسیتی جزء عمده ای از این عوارض را دربرمی گیرد.

شما احتمالا می دانید که عواملی هستند که می توانند خطر ابتلا به کاهش شنوایی را افزایش دهند مانند : پیری،ژنتیک ،بیماری ، عفونت ،آسیب فیزیکی و در معرض سروصدا قرا رگرفتن.اما آیا می دانستید که بعضی از داروها حتی داروهایی که بدون نسخه پزشک مورد استفاده قرا رمی گیرند، می تواند به شنوایی شما آسیب برساند؟ طبق آمار انجمن گفتار،زبان و شنوایی آمریکا  بیش از دویست دارو بعنوان داروی سمی برای گوش و دستگاه شنوایی شناخته شده است.

داروهای بدون نسخه از جمله آسپیرین و سایر داروهای ضد درد با کاهش شنوایی و وزوز گوش در ارتباط هستند.مصرف بیش از حد کافئین،نیکوتین و الکل نیز می توانند برای گوش مضر باشند.

علائم شایع سمیت شنوایی شامل افت شنوایی ،سرگیجه و وزوز می باشد.این علائم می توانند بلافاصله یا چند هفته بعد از مصرف دارو بروز کنند و بعضی اوقات بعد از پایان دوره مصرف دارو ،بهبود می یابند.کودکان،حتی جنین در رحم مادر و افراد مسن بیشتر مستعد ابتلا هستند.افرادی که دارای کاهش شنوایی حسی عصبی هستند بیشتر به عوارض جانبی داروها ،عکس العمل نشان می دهند.

اولین علامت مسمومیت شنوایی  وزوز باصدایی شبیه زنگ و یا سوت است. اگر شخص همچنان به مصرف دارو ادامه دهد افت شنوایی در ابتدا در فرکانسهای بالا رخ میدهد که برای فرد قابل درک شدن نیست و بنابراین تا زمانیکه فرد تحت آزمونهای شنوایی قرار نگیرد متوجه بروز کم شنوایی نمی شود. با ادامه مصرف، آسیب به فرکانسهای دیگر هم وارد می شود و فرد متوجه بروز افت شنوایی می شود . در واقع فرد زمانی متوجه کم شنوایی می شود که بخش عمده ای از حلزون دچار آسیب شده است و در اغلب موارد دیگر این آسیب قابل درمان نیست.

داروهایی که ایجاد سمیت برای سیستم شنوایی و تعادل می کنند:

  • آسپیرین
  • داروهای ضد سرطان
  • برخی از آنتی بیوتیک ها
  • داروهای دیورتیک (ادرارآور)
  • برخی داروهای بیهوشی
  • کورتیکواستروئیدها
  • مواد شیمیایی محیطی مانند مونواکسید کربن ،هگزان و جیوه

اگر هر گونه سؤالی در مورد عوارض داروهای مصرفی خود دارید با پزشک معالجتان مشورت کنید.

منبع :سمعک استارکی آمریکا

ترجمه:گروه علمی و آموزشی صبا